Jakie produkty wzmacniają naszą odporność?
O tym, że dobra dieta wzmacnia naszą odporność wiadomo już od dawna. Nastały szczególnie trudne czasy kiedy ze zdwojoną mocą należy zadbać o odporność swojego organizmu. Słaba odporność może wynikać z braku snu, nieodpowiednią regeneracją czy niedostosowanym planem żywieniowym.
Główną rolą naszego układu odpornościowego jest przede wszystkim obrona organizmu przed zakażeniem.
Aby rozpocząć budowanie i wzmacnianie swojego organizmu podstawą musi być odpowiedni sen i regeneracja.
Zanim jednak przyjdą nam do głowy suplementy diety warto zastanowić się jakie produkty zdecydowanie warto włączyć do swojej diety żeby w sposób naturalny budować swoją odporność.
4 produkty które zdecydowanie warto włączyć do swojej diety to :
1. IMBIR
Pozytywnie wpływa na system immunologiczny, szczególnie dobry przy infekcjach górnych dróg oddechowych ( kaszel czy ból gardła. Ponadto obniża poziom cholesterolu i reguluję ciśnienie krwi.Stanowi źródło witaminy C, B1, B2 ponadto zawiera składniki mineralne ( fosfor, żelazo, potas) W jaki sposób można go dołączyć do swojej diety:
- wrzuć plaster imbiru do swojej ulubionej herbaty
- dodaj do wyciskarki podczas przygotowywanie swojego ulubionego soku
- dodaj do ulubionych dań w kuchni
- przygotuj rozgrzewający napój imbirowy na bazie ciepłej wody, miodu, soku z cytryny i imbiru.
2. MIÓD
Miód to najbardziej znany naturalny składnik pomagający budować odporność. Miód skutecznie stymuluje nasz układ odpornościowy. Miód to naturalny antybiotyk, działa przeciwzapalnie. Posiada łatwo przyswajalne witaminy A,C,E oraz enzymy,
Przy korzystaniu z miodu warto pamiętać, że dodając go do wrzątku sprawiamy że traci on swoje "magiczne " właściwości. Jednym z najprostszych sposobów budowanie odporności jest picie ciepłej wody, z łyżką miodu i soku z cytryny codziennie rano zaraz po wstaniu. Warto pamiętać że miód jest nie tylko znanym i powszechnie używanym dodatkiem do herbaty czy pieczywa ale może być również składnikiem sałatek, napojów, koktajli a a wielu przypadkach może być zdrowszym zamiennikiem białego cukru.
3. CYNAMON
Cynamon dość jednoznacznie kojarzy nam się z zapachem wypiekanych i udekorowanych pierników.
Występuje w dwóch postaciach startego proszku i niewielkich kawałkach w postaci ruloników.
Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie, sprawdza się przy słodkich daniach z ryżu, kompotach, piernikach czy pieczonych jabłkach. Niewielkie ilości są również dodawane żeby aromatyzować mięsne potrawy typu gulasz.
Najważniejsze działanie cynamonu to:
- silne działanie bakteriobójcze
- działa przeciwzapalnie
- przyśpiesza przemianę materii i procesy trawienne
- rozgrzewa organizm
- zapach cynamonu odpręża i miło nastraja
- nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach
4. KURKUMA
Kurkuma nazywaną również szafranem indyjskim o silnym korzennym zapachu nadaje charakterystyczny żółtawy kolor potrawom.
Wśród największych plusów jakie niesie ze sobą włączenie kurkumy do codziennej diety warto wskazać:
- działa przeciwzapalnie
- działa przeciwbakteryjnie
- wspomaga trawienie
- działanie przeciwwirusowe
Kurkuma ma szerokie zastosowanie w kuchni :
- : możesz użyć jej do curry
- jest składnikiem musztard
- doskonale nadaje się do zup
- może być składnikiem marynat do mięs
Mikołaj Lasek - dietetyk, biegacz długodystansowy oraz nauczyciel wychowania fizycznego.