Płatki wynalezione przez pomyłkę……
Historia wynalezienia płatków śniadaniowych sięgą 1894 roku kiedy to Dr John Kellog nie dopilnował pszenicznego ziarna, które się rozgotowało, z racji oszczędności wysuszył je i rozwałkował. Płatki z dnia na dzień zalewane mlekiem zyskały bardzo dużą popularnością a obróbce poddawane zostały inne ziarna. W dzisiejszych czasach dostępność płatków jest praktycznie nieograniczona, wraz ze zwiększonym wyborem pojawiają się niekoniecznie zdrowe płatki oklejone etykietą „zdrowe” , „śniadaniowe” często pełne są cukru i dodatków, które na pewno nie powinny występować w diecie dziecka.
Duży wybór jakie wybrać?
Punktem wyjścia niech będzie wybieranie płatków z pełnego ziarna, które w procesie tworzenia nie są poddane dodatkowej obróbce a następnie kompletowanie naszego ulubionego zestawu. Unikamy wszelkich płatków śniadaniowych które zawierają cukier, śmiało możemy zastąpić go miodem, syropami klonowymi lub daktylowym albo suszonymi owocami. Smak takiego śniadania warto będzie również wzbogacić o nasiona : prażone pestki dyni czy słonecznika, sezam albo siemię lniane lub chia.
Dobre czyli jakie i dlaczego dobre?
Poniżej zestawienie płatków łatwo dostępnych, na których bazie możemy przygotować swoje ulubione śniadanie.
• Owsiane – pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wzmacniają serce, duża zawartość błonnika
• Kukurydziane – lekko strawne, nie zawierają glutenu, mało sycące
• Gryczane – polepszają pracę mózgu, nie zawierają glutenu, mają sporo witamin i minerałów – idealne dla uczniów
• Żytnie – witaminy z grupy B, witamina E, zapewniają poczucie sytości
• Jaglane – również nie zawierają glutenu, wzmacniają regenerację włosów i paznokci
• Orkiszowe – dobrze przyswajalne płatki, szczególnie polecane osobom uprawiającym sport, charakterystyczny lekko orzechowy posmak
Owsianka to breja? Spróbuj innych rozwiązań.
Oczywiście nasze dziecko nie od razu musi stać się fanem owsianek czy jaglanek gotowanych na mleku lub wodzie z dodatkami które zaproponujemy. Jest kilka rozwiązań, które pozwolą nam nieco poszerzyć wachlarz śniadaniowy :
• Własnoręcznie wypiekana granola z ulubionymi dodatkami
• Pieczona owsianka z owocami sezonowymi/mrożonymi ( maliny, jagody, wiśnie)
• Owsianka nocna
• Własnoręcznie przygotowane Muesli
ZDROWY PRZEPIS:
Jaglanka z sosem na bazie masła orzechowego 1 porcja
SKŁADNIKI: JAGLANKA
- 30g-40g płatków jaglanych ( 3-4 łyżki)
- 1 jabłko – starte na tarce
- Woda/mleko do zalania płatków
- 5 migdałów lub nerkowców
- ½ łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE: JAGLANKA
Owsiankę gotujemy, następnie dodajemy jabłko starte na tarce, posiekane orzechy i cynamon i całość mieszamy. Na górę dodajemy nasz sos i jeszcze raz całość energicznie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły
SKŁADNIKI: SOS
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE: SOS
Wszystkie składniki sosu mocno wymieszać.
Mikołaj Lasek, Dietetyk LPFA